Laatst bijgewerkt op: 16-04-2020 - aantal paginaweergaves: 21436 - gemiddelde leestijd: 5 minuten, 0 seconden

Aanmelden en inloggen

Uw e-mailadres

Om FRIS te kunnen gebruiken, heeft u een in FRIS geactiveerd e-mailadres, dat dient als gebruikersnaam, nodig. Dit is het e-mailadres dat u bent overeengekomen met de lokale beheerder van LRP van uw gemeente en dat door de lokale beheerder is ingevoerd in LRP voor de rol die u in FRIS nodig hebt. Is dat nog niet gebeurd, vraag dan aan uw lokale beheerder dit spoedig te regelen.

Rollen

Een gemeente kan in LRP twee rollen voor FRIS toekennen:

 • Indiener: dit is de persoon die namens het college van kerkrentmeesters en/of het college van diakenen een begroting en/of een jaarrekening in FRIS kan invoeren. De Indiener dient de begroting en/of de de jaarrekening in namens de kerkenraad en het college van kerkrentmeesters en/of diakenen.
  Er kan steeds maar één Indiener zijn per combinatie van college (van kerkrentmeesters of van diakenen) en stuk (jaarrekening of begroting). Een persoon kan Indiener zijn voor meerdere colleges en/of stukken binnen dezelfde gemeente. Een gemeente heeft dus minimaal één en maximaal vier Indieners. Een persoon kan, met hetzelfde e-mailadres, Indiener zijn voor meerdere gemeenten.
 • Raadpleger: dit is een persoon die namens het college van kerkrentmeesters en/of het college van diakenen een begroting en/of een jaarrekening in FRIS kan raadplegen. De Raadpleger ziet dezelfde gegevens als de Indiener, maar kan die niet wijzigen. Ook kan de Raadpleger dezelfde rapporten gebruiken, die ook door de Indiener gebruikt kunnen worden.
  De rol Raadpleger wordt, net zoals de rol Indiener, toegekend per combinatie van college (van kerkrentmeesters of van diakenen) en stuk (jaarrekening of begroting). Er is geen beperking aan het aantal Raadplegers dat per combinatie van gemeente en stuk opgegeven kan worden. Ook kan een Raadpleger deze rol voor meerdere gemeenten, colleges en stukken hebben.

Het toekennen van deze rollen gebeurt in LRP door de lokale beheerder. Die doet dat in opdracht van de kerkenraad en het college van kerkrentmeesters en/of van diakenen.

Eerste keer aanmelden bij FRIS

Zodra de lokale beheerder van LRP uw e-mailadres als gebruikersnaam voor FRIS opgevoerd heeft in LRP ontvangt U een bevestigingsmail op het betreffende e-mailadres. Daarin staat een link, waarmee u verbinding maakt met FRIS. In FRIS kunt u dan uw wachtwoord en uw naam opgeven. Na deze eenmalige actie bent u als gebruiker geactiveerd in FRIS.

FRIS inloggen

Het activeren van een gebruikersnaam (= e-mailadres) gebeurt eenmalig.
Bij het toevoegen van extra rollen en/of bevoegdheden bij een bestaande FRIS-gebruiker wordt er geen nieuwe activatielink gestuurd.

Voorbeeld: U bent al 'Indiener' voor het college van kerkrentmeesters van een gemeente. U krijgt daarna de rol 'Raadpleger' voor het college van diakenen van dezelfde (of een andere) gemeente.
Na het in LRP toevoegen van uw nieuwe rechten als 'Raadpleger' voor deze diaconie krijgt u geen nieuwe activatielink.
Als u zich met uw FRIS-gebruikersnaam (=e-mailadres) aanmeldt in FRIS zal FRIS de laatste stand van de aan u toegekende rechten uit LRP halen. U krijgt dan automatisch uw nieuwe rechten als 'Raadpleger' in FRIS.

Inloggen als gebruiker van FRIS

Nadat uw account is geactiveerd, bent u gebruiker van FRIS. U kunt in het vervolg inloggen met uw e-mailadres en uw wachtwoord (op fris.pkn.nl )

Indiener en Raadpleger

Als u zowel als Indiener of als Raadpleger in LRP geregistreerd bent, verschijnt er na het inloggen een extra keuzescherm. Hierop kunt u kiezen in welke rol u in FRIS wilt werken.
Als u tijdens het werken wilt wisselen naar een andere rol klikt u op de naam van uw huidige rol rechts bovenaan het scherm.

FRIS inloggen

Daarna kunt u een andere rol kiezen.

FRIS inloggen

Heeft u ook een rol bij het CCBB, bijvoorbeeld als beoordelaar? Dan moet u voor die rol met het e-mailadres inloggen dat bij die rol hoort.
Zie ook de toelichting op inloggen voor beoordelaars / CCBB.

Uitloggen

Klik op Uitloggen in de bovenste schermbalk (rechts) om uit te loggen

FRIS inloggen

Ook als u 15 minuten niet actief bent in FRIS, wordt u automatisch uitgelogd.

Wachtwoord aanpassen

Het is mogelijk om op elk moment een ander wachtwoord te kiezen. Dit werkt als volgt:

 • u bent ingelogd in FRIS
 • klik rechtsboven in het scherm op uw naam
 • u komt terecht op uw profiel-pagina; daar kunt u uw wachtwoord aanpassen.

Mijn profiel

Wachtwoord vergeten

Wanneer u het wachtwoord voor FRIS bent vergeten, kunt u een nieuw wachtwoord aanvragen. Dit werkt als volgt:

 • ga naar fris.pkn.nl
 • klik op Wachtwoord vergeten?
 • vul op het volgende scherm dat verschijnt het e-mailadres in waarmee u in FRIS bekend bent.

Wachtwoord vergeten

Op uw e-mailadres ontvangt u dan een link waarmee u een nieuw wachtwoord kunt instellen.

Wisselen van gemeente

Als u voor meer dan één gemeente een begroting of jaarrekening gaat indienen, kunt u tussen gemeenten wisselen. Dit gaat als volgt:

In de bovenste schermbalk ziet u in het midden de naam van de gemeente staan waar u op dat moment mee aan het werk bent.

Gemeente wisselen

Klik op het icoontje, u komt weer in het overzichtsscherm waarin u een andere gemeente kunt selecteren.

Hulp nodig?
 • Wanneer u technische of andere problemen ervaart bij het gebruik van FRIS, kijk dan eerst bij de onderhoudsmeldingen.
 • Als u vragen heeft en u kunt in de handleiding geen antwoord vinden, kijk dan bij de veelgestelde vragen.
 • Als u voor uw vraag/probleem geen oplossing hebt kunnen vinden, mail dan de FRIS helpdesk: fris-help@protestantsekerk.nl .

Zie ook