In een meerjarenraming kunnen maximaal vijf scenario's gemaakt worden. Dat kan bijvoorbeeld een scenario bij ongewijzigd beleid zijn in combinatie met scenario's, waarin de effecten van bepaalde beleidswijzigingen uitgewerkt worden.
Een meerjarenraming start met één scenario, dat bovenaan op het scherm een apart blad krijgt.
Ieder volgend scenario zal ook een apart blad bovenaan het scherm krijgen.
Een scenario kan toegevoegd worden door op het plusje naast het blad met het laatste scenario te klikken. Er kunnen maximaal vier scenario's toegevoegd worden.
Er verschijnt een selectiescherm, waarbij gekozen kan worden tussen het maken van een volledig nieuw scenario en het dupliceren van een bestaand scenario.
Een nieuw scenario wordt initieel op dezelfde manier gevuld als het eerste scenario bij het starten van een meerjarenraming. Bij het dupliceren van een scenario wordt het geselecteerde scenario volledig gekopieerd.
Een nieuw scenario krijgt de naam van het eerste scenario met de toevoeging '(nieuw)'. Een gedupliceerd scenario krijgt de naam van het gekopieerde scenario met de toevoeging '(nieuw)'.
De naam van een scenario kan gewijzigd worden. Klik op de naam van het scenario en wijzig de bestaande naam.
Een scenario kan ook verwijderd worden. Als de muis over het betreffende blad bewogen wordt komt er een kruisje. Door daarop te klikken wordt het scenario, na een vraag om bevestiging van de keuze, verwijderd.
De algemene werking van de schermen van de meerjarenraming volgt die van de jaarrekening en de begroting. Zo is de volgende functionaliteit beschikbaar:
Zie verder deze handleiding voor de algemene werking van schermen.
De schermen voor de meerjarenraming zijn nogal breed, omdat in één keer een overzicht over een groot aantal jaren gegeven moet worden. Op sommige kleinere beeldschermen en schermen met een lage resolutie kan dit lastig zijn. Er zijn een paar mogelijkheden om in dergelijke gevallen de werkbaarheid te verbeteren:
De meerjarenramingen worden in FRIS gemaakt door de rol 'Indiener'. Daarnaast kunnen de meerjarenramingen geraadpleegd worden door de rol 'Raadpleger'. Net zoals bij jaarrekeningen en begrotingen wordt door de gemeente in LRP vastgelegd wie 'Indiener' en 'Raadpleger' zijn voor de meerjarenraming. Dit gebeurt door de lokale LRP-beheerder. 'Indieners' en 'Raadplegers' moeten voor de meerjarenraming apart opgegeven worden in LRP, ook als het dezelfde accounts zijn, die al als 'Indiener' of 'Raadpleger' voor jaarrekeningen en/of begrotingen geregistreerd zijn. De Indieners en Raadplegers kunnen voor meerjarenramingen ook verschillend zijn van die voor jaarrekeningen en begrotingen.
Er moet eerst in LRP een 'Indiener' voor de meerjarenraming opgegeven zijn, voordat de meerjarenraming in FRIS gebruikt kan worden. In LRP wordt de 'Indiener' per college (van kerkrentmeesters of van diakenen) opgegeven.
De lokaal beheerder van LRP kan 'Indieners' en 'Raadplegers' opgeven in LRP.